Πώς το AI επηρεάζει το Digital Marketing και ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
ai digital marketing
Πινακας Περιεχομενων

Εισαγωγή

 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο μέρος του digital marketing, δημιουργώντας πολλές νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Από την αυτοματοποίηση των καμπανιών έως την προσωποποιημένη διαφημιστική προσέγγιση των πελατών, η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς οι επιχειρήσεις επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους.

Τους τελευταίους μήνες, το AI έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο buzz γύρω από τον τομέα της online διαφήμισης και της παραγωγής περιεχομένου, καθώς οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Google και η Microsoft, ανταγωνίζονται για το ποια εταιρεία παρέχει τις καλύτερες AI υπηρεσίες στους χρήστες.

Tο ChatGPT της Microsoft, το Google Bard της Google και άλλα εργαλεία -που κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στο κοινό- έχουν φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στους υπολογιστές μας, στα σπίτια μας και, φυσικά, στις εταιρείες τις οποίες εργαζόμαστε.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο πώς το AI επηρεάζει το digital marketing, ποιες πτυχές του ακουμπάει, αλλά και ποια είναι τα καλύτερα AI εργαλεία που έχουν εφαρμογή στη διαφήμιση, στη δημιουργία περιεχομένου και στην εξατομίκευση των ενεργειών μάρκετινγκ.

Πρώτα, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στην τεχνολογία πίσω από τα AI εργαλεία.

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

Τι είναι το AI;

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας υποτομέας της επιστήμης των υπολογιστών που στοχεύει στη δημιουργία συστημάτων ικανών να εκτελούν εργασίες που, συνήθως, απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν εκμάθηση από την εμπειρία (Machine Learning), κατανόηση της φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing), αναγνώριση προτύπων (Pattern Recognition), επίλυση προβλημάτων (Problem Solving), λήψη αποφάσεων (Decision Making) και ερμηνεία οπτικών αντιλήψεων (Visual Perception Interpretation).

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει, ήδη, σημαντική εφαρμογή σε διάφορους κλάδους -όπως στην υγειονομική περίθαλψη, στο χρηματοοικονομικό τομέα, στο λιανικό εμπόριο και στο μάρκετινγκ- και αναμένεται να διαδραματίσει ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει.

Επίσης, μέσω των διαφόρων μορφών και δυνατοτήτων της, ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή εξατομίκευσης, αποτελεσματικότητας και καινοτομίας σε πολλούς τομείς. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μάρκετινγκ -όπως θα δούμε και παρακάτω- η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας/αλλάζοντας ορισμένους συγκεκριμένους τομείς.

Η επίδραση του AI στο Digital Marketing

Το AI μπορεί να προσφέρει μια πληθώρα από εφαρμογές στο digital marketing των επιχειρήσεων. Από την αυτοματοποίηση των marketing καμπανιών μέχρι και την παραγωγή περιεχομένου, όπως κείμενο/εικόνες και βίντεο, διασφαλίζει ότι τα μηνύματα φτάνουν στο κατάλληλο κοινό, την κατάλληλη στιγμή και με το κατάλληλο format!

 

Δημιουργία περιεχομένου

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον ικανά να δημιουργούν απλό περιεχόμενο, όπως ενημερώσεις για όλα τα διαθέσιμα social media ή reports βάσει δεδομένων. Αυτά τα εργαλεία, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν συνεπείς στη δημιουργία περιεχομένου, χωρίς να απαιτούν σημαντικές επενδύσεις χρόνου και χρήματος.

Ανάλυση συμπεριφορών

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα και να προβλέψει τη συμπεριφορά και τις τάσεις των πελατών, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παραμείνουν μπροστά από την αγορά και τους ανταγωνιστές τους, προσαρμόζοντας ανάλογα τις στρατηγικές τους.

Εξατομίκευση πελατών

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να χρησιμοποιεί δεδομένα πελατών για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών χρήστη, από προτάσεις προϊόντων έως στοχευμένες διαφημίσεις. Αυτό κάνει τις προσπάθειες marketing πιο αποτελεσματικές, βελτιώνοντας την ικανοποίηση των πελατών και αυξάνοντας, ενδεχομένως, τα conversion rates.

Chatbots

Τα chatbots που υποστηρίζονται από AI παρέχουν εξυπηρέτηση πελατών 24 ώρες το 24ωρο/7 ημέρες την εβδομάδα, απαντούν σε συχνές ερωτήσεις και βοηθούν ακόμη και στη δημιουργία δυνητικών πελατών. Αποτελούν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών και αύξησης της αποτελεσματικότητας.

Διαφήμιση

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, για να καθορίσει ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τύποι διαφημίσεων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της επένδυσης (Return on Ad Spend) για τη διαφημιστικά καμπάνια μιας επιχείρησης.

Voice search

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της τεχνολογίας που ενεργοποιείται με φωνή, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία αιτημάτων φωνητικής αναζήτησης, επηρεάζοντας τις στρατηγικές SEO και την ανιχνευσιμότητα των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο.

Διάβασε επίσης: SEO Τάσεις για το 2023

Έρευνα αγοράς και ανάλυση ανταγωνισμού

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί και να αναλύσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με την αγορά και τον ανταγωνισμό που υπάρχει. Έτσι, βοηθάει τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, όπως απαιτείται, και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα δραστηριοποίησής τους

Social media monitoring

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά τα κανάλια των social media, να μεταφράζουν τα reports σε ενέργειες και να κατανοούν τα συναισθήματα και τις τάσεις των πελατών.

Διάβασε επίσης: Ποια Social Media κανάλια ταιριάζουν στην επιχείρησή σου;

Email marketing

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τη συμπεριφορά των χρηστών, για να βελτιστοποιήσει τις καμπάνιες marketing μέσω email, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των καλύτερων ωρών αποστολής e-mail και της εξατομίκευσης του περιεχομένου τους.

Ποια είναι τα οφέλη του AI;

Παραπάνω αναφερθήκαμε στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, στο πώς αυτή επηρεάζει το digital marketing, αλλά και σε ποιες πτυχές του έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται με επιτυχία, αλλάζοντας το τοπίο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Αν συνδυάσουμε τις παραπάνω πληροφορίες, εύλογα, μπορούμε να δούμε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης σε πυλώνες, όπως:

 1. Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αναλύει δεδομένα και να προβλέπει τι προτιμά ή χρειάζεται ο πελάτης. Αυτό καθιστά δυνατή την προσαρμογή των εμπειριών των χρηστών σύμφωνα με τις μεμονωμένες προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην παροχή εξατομικευμένου περιεχομένου σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή στα social media, με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά, τις προτιμήσεις και τις αλληλεπιδράσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο.
 1. Πιο έξυπνες διαφημίσεις: Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον κλάδο της online διαφήμισης. Με τη βοήθεια αλγορίθμων που βασίζονται στο machine learning, οι επιχειρήσεις μπορούν, πλέον, να προσφέρουν πιο έξυπνες διαφημίσεις στο κοινό-στόχο τους. Το AI μπορεί να αναλύσει τη συμπεριφορά των χρηστών, τα μοτίβα αναζήτησης και μια πληθώρα άλλων δεδομένων, ώστε να εμφανίζει στους χρήστες τις πιο σχετικές με την αναζήτησή τους διαφημίσεις.
 1. Προγνωστική συμπεριφορά πελατών: Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στο digital marketing είναι η προγνωστική ανάλυση (predictive analytics). Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τη συμπεριφορά του παρελθόντος και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ώστε να κάνει προβλέψεις για τις μελλοντικές ενέργειες των πελατών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με στρατηγικό σχεδιασμό να εντοπίσουν πιθανές ευκαιρίες και να αποφύγουν πιθανά λάθη/κινδύνους.
 1. Βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών: Τα Chatbots ή εικονικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες με φυσικό τρόπο, παρέχοντάς τους άμεσες απαντήσεις και υποστήριξη. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη εξυπηρέτηση των πελατών και ελευθερώνει χρόνο στο προσωπικό της εξυπηρέτησης, ώστε να επικεντρωθεί σε πιο σύνθετες εργασίες.
 2. Δημιουργία και επιμέλεια περιεχομένου: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου για απλές και συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει αναφορές, να γράψει ειδήσεις, ακόμη και να δημιουργήσει ενημερωτικά άρθρα. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βρει και να προτείνει περιεχόμενο σχετικό με το κοινό σας.
 1. Advanced Analytics: Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης, διευκολύνοντας την παρακολούθηση της διαδρομής του πελάτη, τη μέτρηση της απόδοσης επένδυσης (ROI) και την απόκτηση βαθύτερων γνώσεων σχετικά με την απόδοση του digital marketing μιας επιχείρησης. Τα εργαλεία AI μπορούν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων, παρέχοντας πιο ακριβείς και ταχύτερες πληροφορίες.

Διάβασε επίσης: Google Analytics 4: Πώς μετατρέπω το λογαριασμό μου σε GΑ4;

Τα 10 καλύτερα AI εργαλεία για αύξηση παραγωγικότητας

Καθώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υιοθετούνται όλο και περισσότερο για την παραγωγικότητα και την απλοποίηση των επιχειρηματικών λειτουργιών.

Από τη γραφή περιεχομένου και την ανάλυση συναισθημάτων με τεχνητή νοημοσύνη έως τη δημιουργία εικόνων/βίντεο και τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, που θα σε βοηθήσουν να βελτιστοποιήσεις την παραγωγικότητα σε πολλαπλά μέτωπα.

 1. ChatGPT

chatgpt

Το ChatGPT είναι ένας επαναστατικός βοηθός συνομιλίας (chat assistant) βασισμένος στο AI, που τροφοδοτεί πολλά άλλα εργαλεία σε αυτήν τη λίστα. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες με εργασίες που βασίζονται σε κείμενο, σε μια εύχρηστη εφαρμογή διαλόγου-συνομιλίας. Μπορείς να του κάνεις μια ερώτηση, για να εκτελέσει μια εργασία που βασίζεται σε κείμενο και θα το κάνει, χρησιμοποιώντας το εκτενώς εκπαιδευμένο LLM του. Γράφει ακόμη και κώδικα, ενώ λύνει μαθηματικές πράξεις.

 1. Midjourney

Το Midjourney είναι ένα πρόγραμμα text-to-image με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν μοναδικά και συναρπαστικά γραφικά για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των social media, websites και digital marketing. Οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν με το Midjourney στον discord server τους, δημιουργώντας εκεί ένα λογαριασμό.

 1. Grammarly

Το Grammarly είναι ένας βοηθός γραμματικής και γραφής με τεχνητή νοημοσύνη, που βοηθά τους χρήστες να βελτιώσουν τη γραφή τους, εντοπίζοντας και διορθώνοντας λάθη γραμματικής, ορθογραφίας, στίξης και στυλ. Το περιεχόμενο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του marketing, της επιχειρηματικής επικοινωνίας και όλων των ενδιάμεσων. Το Grammarly επεξεργάζεται το περιεχόμενό σου, ώστε να μην έχει λάθη και να είναι έτοιμο για τα μάτια του σημαντικού κοινού σου.

 1. Google Duet AI

Η εταιρεία κυκλοφορεί μια συλλογή ΑΙ εργαλείων για τις εφαρμογές Workspace, που ονομάζεται Duet AI. Στο Gmail και στα Έγγραφα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ στο εικονίδιο Βοηθήστε με να γράψωκαι να ζητήσουν από το εργαλείο να τους βοηθήσει να συντάξουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να γράψουν ένα πρόχειρο περιεχόμενο, όπως μια περιγραφή εργασίας. Στο Gmail, το Duet AI μπορεί να κατανοήσει το πλαίσιο ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει λάβει ο χρήστης και να παραμετροποιήσει την απάντησή του, ώστε να είναι πιο σύντομη, πιο απλή ή πιο επίσημη.

 1. Notion AI

Το Notion AI είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που στοχεύει να βοηθήσει τις ομάδες να λειτουργούν πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά. Συνδέεται εύκολα με άλλα εργαλεία και εφαρμογές. Το Notion AI παρέχει προηγμένες πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τη ροή εργασιών τους και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν ανάλυση συναισθημάτων, παρακολούθηση αφοσίωσης πελατών και προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία.

 1. DallE

Το DALL-E 2 του OpenAI είναι ένα προηγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που δημιουργεί εικόνες υψηλής ποιότητας από περιγραφές κειμένου. Το λογισμικό είναι ικανό να δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες αντικειμένων και σκηνών που δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο. Χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, για να μάθει μοτίβα και χαρακτηριστικά διαφορετικών αντικειμένων, υφών και υλικών και να δημιουργήσει μοναδικές εικόνες.

 1. Lumen5

Το Lumen5 είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας βίντεο, που σου επιτρέπει να δημιουργείς συναρπαστικά βίντεο γρήγορα και εύκολα. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις και άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν βίντεο με επαγγελματική εμφάνιση για τις καμπάνιες marketing ή τα κανάλια τους στα social media. Το Lumen5 χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να αναλύσει το περιεχόμενο του κειμένου ενός χρήστη και, στη συνέχεια, να δημιουργήσει αυτόματα σκηνές βίντεο που ταιριάζουν με το κείμενο.

 1. Tome

Το Tome είναι ένα εργαλείο παρουσιάσεων, μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη που σε βοηθά να δημιουργείς συναρπαστικές και διαδραστικές παρουσιάσεις, γρήγορα και εύκολα. Το λογισμικό προσφέρει μια σειρά λειτουργιών, όπως προσαρμόσιμα templates/διαδραστικά στοιχεία και ενσωμάτωση πολυμέσων, για να κάνει τις παρουσιάσεις πιο ελκυστικές και αποτελεσματικές.

 1. BrowseAI

Το BrowseAI είναι μια πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, εντοπίζοντας πιθανούς πελάτες και τις ανάγκες τους. Το λογισμικό χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης για την ανάλυση δεδομένων πελατών και τη δημιουργία λεπτομερών προφίλ πελατών, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων/συμπεριφορών και προτιμήσεων.

 1. Google Bard

Το Google Bard είναι ένα επερχόμενο δωρεάν εργαλείο AI, από την Google, που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT του OpenAI. Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για όλες τις χώρες, αλλά έρχεται. Θα χρησιμοποιήσεις το Bard ως ένα Chatbot AI. Μπορεί να απαντήσει σε όλα όσα του ζητάς! Δημιούργησε, λοιπόν, περιεχόμενο για το web σου, βρες εύκολα συνταγές μαγειρικής, πάρε ιδέες και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς, μέσα από μια πλούσια μηχανή αναζήτησης.

Σύνοψη 

Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αλλάζει μόνο το ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά το επαναπροσδιορίζει. Κατανοώντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του AI, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές στρατηγικές μάρκετινγκ, οδηγώντας σε βελτιωμένες εμπειρίες χρηστών-πελατών και άριστα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Αναβάθμισε την Online Παρουσία σου!

Ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Διαφήμισης
θα αναλύσει τις ανάγκες σου και Θα σου προτείνει την κατάλληλη Στρατηγική Προώθησης
για την Επιχείρησή σου.

Ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Διαφήμισης θα αναλύσει τις ανάγκες σου και Θα σου προτείνει την κατάλληλη Στρατηγική Προώθησης για την Επιχείρησή σου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Σχετικά Άρθρα:

Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!