Πώς να Αυξήσεις την Ταχύτητα της Ιστοσελίδας σου: 4+1 Συμβουλές

συμβουλές για αύξηση ταχύτητας ιστοσελίδας
Πινακας Περιεχομενων

Η αύξηση ταχύτητας της ιστοσελίδας σου ή αλλιώς το Page Speed είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο. Τα smartphone & τα tablet έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι σημερινοί καταναλωτές, οι οποίοι με το πάτημα ενός κουμπιού, από οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια πηγή πληροφοριών, που ονομάζεται διαδίκτυο.

Το ταχύτητας της ιστοσελίδας είναι ο χρόνος που χρειάζεται το website σου για να φορτώσει. Εάν κάνεις τους χρήστες σου να περιμένουν αρκετή ώρα, τότε είναι λογικό να αποχωρήσουν από την ιστοσελίδα σου και πολύ πιθανό να πάνε στη σελίδα ενός ανταγωνιστή σου. Σίγουρα δεν θα ήθελες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σωστά;

Σύμφωνα με τη Google:

  • το 76% των ανθρώπων που ψάχνουν στα smartphone τους για κάτι κοντά τους θα επισκεφτούν ένα κατάστημα μέσα στη μέρα.
  • το 53% των ανθρώπων θα αποχωρήσει από μια ιστοσελίδα εάν κάνει παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.
  • H μείωση της ταχύτητας φόρτωσης μιας σελίδας σε κινητές συσκευές αυξάνει σημαντικά το ποσοστό των επισκεπτών που πραγματοποιούν μια μετατροπή (π.χ. μια αγορά).

Όπως βλέπεις τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Για να μη χάσεις λοιπόν πολύτιμους επισκέπτες από το ηλεκτρονικό ή φυσικό σου κατάστημα, θα πρέπει η ιστοσελίδα σου να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών που επιθυμούν να βρίσκουν τις πληροφορίες που αναζητούν, εύκολα & γρήγορα.

Σε αυτό το σημείο να θυμάσαι ότι η βελτιστοποίηση του χρόνου απόκρισης της ιστοσελίδας σου θα δώσει μια μικρή ώθηση και στο SEO σου, μιας και η ταχύτητα με την οποία φορτώνει ένα website είναι ένας από τους παράγοντες κατάταξης που χρησιμοποιεί η Google, ώστε να καθορίσει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.

Διάβασε παρακάτω μερικές από τις πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα στη ιστοσελίδα σου, ώστε να μειώσεις το χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει.

Πως θα Αυξήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου

Επέλεξε τον ιδανικό hosting provider

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις το hosting provider σου. Το hosting που θα επιλέξεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του website σου και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιλέξεις βεβιασμένα. Επίσης, η αναβάθμιση του πακέτου φιλοξενίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σου, ειδικά εάν είναι παραφορτωμένη με δεδομένα. Εάν λοιπόν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου, θυμήσου να ελέγξεις αν το πακέτο φιλοξενίας που έχεις αγοράσει χρειάζεται αναβάθμιση, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ template

Η σωστή επιλογή ενός template μπορεί να σου εξασφαλίσει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης της σελίδας σου, αλλά και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους χρήστες σου. Ένας σωστός σχεδιασμός της σελίδας σου θα σου προσφέρει ένα καλό εικαστικό αποτέλεσμα,  καθώς και μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για τους χρήστες σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το website σου είναι ουσιαστικά το διαδικτυακό σπίτι του Brand σου και η φιλοσοφία του theme που θα επιλέξεις, πρέπει να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία της επιχείρησής σου.

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

Κάνε χρήση CDN υπηρεσίας

Η χρήση μιας υπηρεσίας CDN ή αλλιώς Content Delivery Network μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση ταχύτητας της ιστοσελίδας σου, ειδικά εάν αυτή περιέχει γραφικά και πολλές εικόνες. Ουσιαστικά με τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αρχεία όπως JavaScript, CSS, εικόνες κ.ά., τα οποία εμπεριέχονται μέσα στη σελίδα σου, φιλοξενούνται σε διάφορους servers. Έτσι, όταν ένας χρήστης προσπαθεί να εισέλθει στο website σου, θα εξυπηρετηθεί από το κοντινότερο γεωγραφικά σε αυτόν server, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που κάνουν αυτά τα δεδομένα να ταξιδέψουν μέχρι τον τελικό χρήστη.

Βελτιστοποίησε τις εικόνες που χρησιμοποιείς

Εάν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα σωστό optimization στις εικόνες που χρησιμοποιείς στο website σου. Δώσε βάση στο μέγεθος και στον τύπο των εικόνων που χρησιμοποιείς, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη φόρτωση της σελίδας σου. Επομένως, κράτα τις εικόνες σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος. Αναφορικά με το τύπο των αρχείων, οι εικόνες JPEG ή PNG είναι μια καλή επιλογή. Τα αρχεία PNG είναι καλύτερα για γραφικά, ενώ τα αρχεία JPEG είναι καλύτερα για φωτογραφίες.

Μείωσε τη χρήση των plugins

Όσο ωραία και βολικά και αν είναι τα plugins, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι η υπερβολική χρήση τους μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου. Εντόπισε όλα εκείνα τα plugins που δεν σου είναι πλέον χρήσιμα και διέγραψέ τα. Επίσης, κάνε έναν έλεγχο σε όλα τα plugins που χρησιμοποιείς, ώστε να δεις πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώθηκαν και αν σου προσφέρουν ακόμα support. Εάν δεις ότι κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε ξεκίνα την έρευνά σου ώστε να βρεις άλλα παρόμοια plugins και να τα αντικαταστήσεις σταδιακά.

Η αύξηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σου είναι πολύ σημαντική και καλό θα είναι να συμβουλεύεσαι τον developer σου, πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Εάν όμως θέλεις να ελέγχεις τακτικά την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου σε desktop και σε mobile συσκευές, τότε κάνε τα τεστ σου στα εργαλεία της Google, PageSpeed Insights & Test Your Mobile Website Speed and Performance, τα οποία θα σου προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την απόδοσή της, αλλά και τρόπους ώστε να βελτιώσεις την ταχύτητά της.

Φτιάξε ένα Σύγχρονο Website

Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης
και μάθε πώς πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σου,
για να προσελκύει περισσότερους πελάτες!

Σχετικά Άρθρα:

Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!