Πώς να Ελέγξεις την Ταχύτητα του Site σου και Γιατί

Έλεγχος ταχύτητας site - page speed - βελτιστοποίηση
Πινακας Περιεχομενων

Το Page Speed ή, αλλιώς, η ταχύτητα του website σου είναι ένας παράγοντας  ο οποίος επηρεάζει την απόδοση της ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει τόσο την κατάταξη του website σου στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google (Search Engine Optimization), όσο και την εμπειρία περιήγησης που παρέχεται στο χρήστη (user experience).

Αλλά τι ακριβώς είναι το page speed; Είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα φορτώνεται το περιεχόμενο της σελίδας σου.

Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να γίνεται Έλεγχος της Ταχύτητας του Site.

Ταχύτητα Website και κατάταξη στα αποτελέσματα της Google (SEO)

Η Google έχει υποδείξει το page speed ως μία από τις παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη του ο αλγόριθμός της, ώστε να καθορίσει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.

Μια αργή σελίδα έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανές αναζήτησης να «διαβάζουν» λιγότερες σελίδες ενός website, λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν για την ανάγνωση ιστοσελίδων (crawl budget).

Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση του συνόλου των σελίδων τις οποίες η Google διαβάζει, καταχωρεί στη βιβλιοθήκη δεδομένων της (index) και εμφανίζει στα οργανικά αποτελέσματα.

Η Google, έχοντας καταστήσει σαφές ότι δίνει πρωταρχική σημασία στις αναζητήσεις από mobile συσκευές, προέβη σε αλλαγές στον αλγόριθμό της,  με στόχο να εντάξει το page speed ως παράγοντα κατάταξης και για τις σελίδες αποτελεσμάτων στις συσκευές αυτές.

Με αλλαγές, όπως το Mobile-First Indexing και με πιο πρόσφατη το Speed Update, το οποίο αξιολογεί τις ιστοσελίδες βάσει της ταχύτητας των mobile σελίδων τους, η Google θα κατατάσσει ψηλότερα στα αποτελέσματά της τις ιστοσελίδες που έχουν ικανοποιητική ταχύτητα απόκρισης στις mobile αναζητήσεις.

Γίνεται σαφές ότι η βελτιστοποίηση του page speed -χρόνου απόκρισης της ιστοσελίδας σου- θα ενισχύσει το SEO σου, επομένως και την κατάταξή σου στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google.

Με λίγα λόγια, το να εμφανίζεσαι στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, τόσο σε desktop όσο και σε mobile συσκευές, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε βοηθάει να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες και σε ισχυροποιεί έναντι των ανταγωνιστών σου.

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

Ταχύτητα Site και εμπειρία περιήγησης του χρήστη (UX)

Η ταχύτητα του website σου -page speed- είναι, επίσης, σημαντικός παράγοντας για την εμπειρία του χρήστη. Οι χρήστες δεν πρόκειται να περιμένουν τη σελίδα να φορτώσει, για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους ή κάτι που ψάχνουν.

Κάνοντας τους χρήστες σου να αναμένουν για αρκετή ώρα, το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσουν από την ιστοσελίδα σου και να επισκεφθούν τη σελίδα ενός ανταγωνιστή σου.

  • Σχετική έρευνα αναφέρει ότι το 70% των καταναλωτών ισχυρίζονται ότι η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας επηρεάζει την τελική τους αγοραστική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι, όσο περισσότερος είναι ο χρόνος αναμονής, τόσο λιγότερες είναι αγορές – μετατροπές.

Σύμφωνα με τη Google, εάν ο χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας ξεπερνά τα 5 δευτερόλεπτα, τότε η πιθανότητα ενός επισκέπτη να εγκαταλείψει την ιστοσελίδα αυξάνεται κατά 90%.

pages speed vs bounce rate benchmarks thinkwithgoogle

Πηγή Εικόνας

Όπως αντιλαμβάνεσαι, για να μη χάσεις πολύτιμους επισκέπτες από το website σου, θα πρέπει η ιστοσελίδα σου να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών, που επιθυμούν να βρίσκουν τις πληροφορίες που αναζητούν εύκολα και γρήγορα.

Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι η ιστοσελίδα σου φορτώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και κατά προτίμηση μέσα σε ένα με δύο δευτερόλεπτα.

Πώς κάνω έλεγχο ταχύτητας του site μου;

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η βελτίωση της ταχύτητας του website σου πρέπει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητές σου. Γι’ αυτό, καλό είναι να συμβουλεύεσαι τον developer σου, πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Αν, όμως, επιθυμείς να ελέγχεις την ταχύτητα του site σου μόνος σου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο σε desktop όσο και σε mobile συσκευές, τότε κάνε τα τεστ σου με τα ακόλουθα εργαλεία, τα οποία είναι δωρεάν, δεν απαιτούν εγκατάσταση και προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την απόδοση του website σου, προτείνοντας παράλληλα και τρόπους, με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις την ταχύτητά του.

PageSpeed Ιnsights

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο εργαλείο για τη μέτρηση της ταχύτητας ενός website. Το εργαλείο PageSpeed Ιnsights διεξάγει έλεγχο των δεικτών FCP & FID και αποδίδει ένα αποτέλεσμα σχετικά με το page speed (speed score), το οποίο παίρνει τιμές από 0 μέχρι 100. Στη συνέχεια, το website κατηγοριοποιείται ανάλογα με την κλίμακα στην οποία ανήκει:

  • Η κατηγορία Αργό (Slow) περιλαμβάνει τις τιμές από 0 μέχρι 49
  • Η κατηγορία Μέτριο (Average) περιλαμβάνει τις τιμές από 50 μέχρι 89
  • Η κατηγορία Γρήγορο (Fast) περιλαμβάνει τις τιμές από 90 μέχρι 100

WebPagetest

Χρησιμοποιώντας το WebPagetest, εκτός από τους βασικούς δείκτες απόδοσης (π.χ. load time, first byte, start render, user time, speed index κ.ά.), έχεις και μια πιο λεπτομερή ανάλυση για το πώς ανταποκρίνεται και ποια η κατάσταση του περιεχομένου της σελίδας σου.

GTmetrix

Είναι ένα εργαλείο, το οποίο αναλύει το website σου, συνδυάζοντας δυο από τους πιο ευρέως διαδεδομένους αλγόριθμους (Google PageSpeed Ιnsights και Yahoo! YSlow) στον κλάδο και συνοψίζει βασικούς δείκτες απόδοσης αναφορικά με το page speed του ιστότοπού σου, όπως το χρόνο φόρτωσης  σελίδας, το συνολικό μέγεθος σελίδας και το συνολικό αριθμό αιτημάτων στο Server από τα διάφορα πρωτόκολλα (https, TCP κ.α.). Παράλληλα, συγκρίνει την απόδοση της σελίδας σε σχέση με το μέσο όρο όλων των ιστότοπων που έχουν αναλυθεί στο GTmetrix και οπτικοποιεί την απόδοσή της χρησιμοποιώντας ποικίλα γραφήματα.

Pingdom

Χρησιμοποιεί ένα πιο φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον, για να παρουσιάσει βασικούς δείκτες απόδοσης, που αφορούν την ταχύτητα του website.

UPTRENDS

Με το UPTRENDS μπορείς να τεστάρεις την απόδοση του ιστότοπού σου κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αυτό μπορείς να το πετύχεις δημιουργώντας διάφορα σενάρια, επιλέγοντας τον browser, την περιοχή, το είδος της συσκευής περιήγησης, ακόμα και τη μορφή της σύνδεσης στο διαδίκτυο (π.χ. 3G , ADSL κ.τ.λ).


Διάβασε Επίσης: 5 Τρόποι για να Αυξήσεις την Ταχύτητα του Website σου


Συνοψίζοντας

Oι σελίδες με μεγάλο χρόνο φόρτωσης τείνουν να έχουν:

  • Yψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του website από τους επισκέπτες
  • Λιγότερο χρόνο επισκεψιμότητας ανά σελίδα
  • Αρνητικά αποτελέσματα, όσον αφορά τις επιθυμητές μετατροπές – αγορές

Επομένως, με τον έλεγχο της ταχύτητας του site σου πραγματοποιώντας έπειτα τις απαραίτητες αλλαγές, βελτιώνεις την εμπειρία των χρηστών σου, αυξάνεις τις μετατροπές στο website σου, κρατάς τους χρήστες στον ιστότοπό σου για περισσότερο χρονικό διάστημα και αυξάνεις την οργανική επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου.

Η βελτιστοποίηση του page speed στον ιστότοπό σου χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αρκετή δουλειά. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι, απλώς, να ξεκινήσεις.

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Χρυσού Οδηγού μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή σου την προσπάθεια, μέσω των SEO ενεργειών που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στα πακέτα ανάπτυξης νέων ιστοσελίδων.

Φτιάξε ένα Σύγχρονο Website

Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης
και μάθε πώς πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σου,
για να προσελκύει περισσότερους πελάτες!

Σχετικά Άρθρα:

achievements 2023
Αναδρομή στην Πορεία του Χρυσού Οδηγού για το 2023! Ένα Έτος Πρωτοπορίας και Εξέλιξης

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Χρυσού Οδηγού το 2023. Διάβασε εδώ την πορεία μας, τις μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαμε και τα 10 καλύτερα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο blog μας.

Μαθε Περισσότερα »
Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!