17 + 1 SEO Όροι που Πρέπει να Γνωρίζεις [Infographic]

Βασικοι SEO οροι - SEO terms
Πινακας Περιεχομενων

Εάν έχεις μια ιστοσελίδα και ασχολείσαι ενεργά μαζί της, τότε θα έχεις ακούσει σίγουρα φράσεις/ορολογίες όπως “Search Engine Optimization”, “Ranking Factor”, “Backlinks” κ.΄ά. Τι είναι όμως όλοι αυτοί οι SEO όροι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον κόσμο του SEO χρησιμοποιούμε ένα σορό όρους, επομένως αν δεν έχεις καθημερινή τριβή μαζί τους είναι λογικό να μην τους θυμάσαι όλους. Γι’ αυτό σου έχουμε ετοιμάσει ένα SEO glossary, με τους 18 σημαντικότερους SEO όρους και τη σημασία τους.

Βάλε το συγκεκριμένο άρθρο ως Bookmark στον browser σου, ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτό και να βρίσκεις γρήγορα κάθε ορολογία SEO που ψάχνεις.

Οι 18 σημαντικότεροι SEO όροι [Infographic]

301 Redirect

Ένας τρόπος για να κάνεις μια ιστοσελίδα να ανακατευθύνει τον επισκέπτη σε μια άλλη σελίδα. Κάθε φορά που αλλάζεις ή διαγράφεις τη διεύθυνση μιας σελίδας που βρίσκεται στον ιστότοπό σου, εφάρμοσε την ανακατεύθυνση 301 redirect για να κάνεις το παλιό url να οδηγεί στο νέο.

ALT Text

Είναι μια περιγραφή μιας εικόνας στο HTML κώδικα του ιστότοπού σου. Οι μηχανές αναζήτησης δε διαβάζουν εικόνες παρά μόνο το ALT Text των εικόνων. Πρόσθεσε πάντα ένα ALT Text στις εικόνες σου.

Anchor Text

Είναι το πραγματικό κείμενο πίσω από ένα σύνδεσμο σε μια ιστοσελίδα. Το Anchor text βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τι περιέχει η σελίδα προορισμού. Περιγράφει δηλαδή τι θα δει ο χρήστης αν κάνει κλικ στο σύνδεσμο.

Canonical URL

Σε μερικές περιπτώσεις ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσα από περισσότερες από μία διευθύνσεις (url) σε σελίδες που περιέχουν το ίδιο περιεχόμενο. Ο καθορισμός ενός Canonical URL (HTML tag, rel=canonical) βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν σε ποια διεύθυνση να οδηγήσουν τους χρήστες και επίσης να μην δημιουργηθούν προβλήματα διπλότυπου περιεχομένου.

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

HTML

HTML είναι το τμήμα κώδικα μιας ιστοσελίδας, το οποίο οι μηχανές αναζήτησης μπορούν και διαβάζουν. Κράτησε τον HTML κώδικα όσο το δυνατόν πιο ‘’καθαρό’’ ώστε οι μηχανές αναζήτησης να διαβάζουν ευκολότερα και συχνότερα την ιστοσελίδα σου.

Robots.txt

Robots.txt ή αλλιώς Robots Exclusion Protocol είναι ένα αρχείο το οποίο χρησιμοποιείται για να περιορίσει και να ελέγξει τη συμπεριφορά των bot των μηχανών αναζήτησης όπως η Google. Είναι ένα τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ενός ιστότοπου και των μηχανών αναζήτησης.

Indexed Pages

Είναι οι σελίδες ενός ιστότοπου που έχουν αποθηκευτεί (indexed) από τις μηχανές αναζήτησης. Μέσω αυτής της διαδικασίας καθορίζεται και η ποιότητα ενός ιστότοπου.

Ranking Factor

Ranking Factor είναι ένα από τα στοιχεία με τα οποία οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ταξινομήσουν μια συγκεκριμένη σελίδα.

Keyword

Είναι η λέξη ή φράση που ένας χρήστης εισάγει σε μια μηχανή αναζήτησης. Η ιστοσελίδα σου θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί με στόχο να τραβήξει επισκέπτες που έχουν ψάξει συγκεκριμένα Keywords (Λέξεις – Κλειδιά).

Long Tail Keyword

Είναι μεγαλύτερα, σε λέξεις, queries δηλαδή ερωτήματα αναζήτησης, τα οποία θέτουν οι χρήστες. Περιέχουν πιο συγκεκριμένα και συχνά λιγότερο ανταγωνιστικά keywords κάνοντας έτσι ευκολότερη την κατάταξη, σε καλύτερη θέση στη SERP.

Headings

Τα Headings αποτελούν κείμενο στον ιστότοπό σου το οποίο τοποθετείται μέσα σε heading tags, όπως το H1, H2 ή H3. Αυτό το κείμενο παρουσιάζεται συχνά με πιο έντονη γραμματοσειρά από ό,τι το υπόλοιπο κείμενο και βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν καλύτερα το περιεχόμενο μιας σελίδας.

Page Title

Είναι το όνομα μιας ιστοσελίδας, το οποίο εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Τα Page Title σου πρέπει να περιέχουν λέξεις – κλειδιά που σχετίζονται με την επιχείρησή σου και να μην ξεπερνούν τους 50 – 60 χαρακτήρες.

Meta Description

Το Meta Description είναι μια μικρή περίληψη του περιεχομένου μιας σελίδας – έως 320 χαρακτήρες. Το Meta Description εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης κάτω από τον τίτλο της σελίδας.

Latent Semantic Indexing

Οι λέξεις – κλειδιά LSI είναι λέξεις που είναι παρόμοιες με τις κύριες – λέξεις κλειδιά και σχετίζονται σημασιολογικά. Οι μηχανές αναζήτησης αναλύουν το περιεχόμενο μιας σελίδας και αναζητούν λέξεις – κλειδιά LSI που υποστηρίζουν την κύρια λέξη – κλειδί καταλαβαίνοντας έτσι καλύτερα το περιεχόμενο μιας σελίδας.

Internal Link

Είναι ένας σύνδεσμος που οδηγεί από μια σελίδα σε μια άλλη στον ίδιο ιστότοπο. Για παράδειγμα ένας σύνδεσμος που οδηγεί τους χρήστες από την homepage της ιστοσελίδας σου σε μια σελίδα προϊόντων ή υπηρεσιών.

Backlinks

Είναι ένας σύνδεσμος που περιέχεται σε μια ιστοσελίδα και οδηγεί σε κάποια άλλη. Τα Backlinks ή αλλιώς Inbound links είναι σύνδεσμοι οι οποίοι βελτιώσουν το SEO της ιστοσελίδας σου και κατά συνέπεια την κατάταξή σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Link Building

Είναι η διαδικασία για την απόκτηση Inbound links. Η ποσότητα και η ποιότητα των Inbound links, θα βελτιώσει την κατάταξη της ιστοσελίδας σου στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης όπως είναι η Google.

No-follow

Τo no-follow χρησιμοποιείται ώστε να δείξει στις μηχανές αναζήτησης να μην ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο link και κατά συνέπεια να μην ενισχύσουν το SEO της ιστοσελίδας που οδηγεί ο σύνδεσμος. Τα no-follow μπαίνουν με τη μορφή ενός rel=”nofollow” attribute στο <a> tag των hyperlink.

18 SEO Terms που Πρέπει να Γνωρίζεις [Infographic]

Συνοψίζοντας

Αυτοί ήταν οι 18 σημαντικότεροι SEO όροι που θα ακούσεις να αναφέρονται σε συζητήσεις ανθρώπων του Digital Marketing. Φυσικά, αν θες να πας την επιχείρησή σου ένα βήμα παρακάτω, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Χρυσού Οδηγού, μπορούν να σε βοηθήσουν να κατασκευάσεις μια σύγχρονη και φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδα μέσω των SEO ενεργειών που περιλαμβάνονται εξ ορισμού στα πακέτα ανάπτυξης νέων ιστοσελίδων.

Φτιάξε ένα Σύγχρονο Website

Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης
και μάθε πώς πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σου,
για να προσελκύει περισσότερους πελάτες!









Σχετικά Άρθρα:

Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!