Google Analytics: Ανάλυση του Real Time section

Ήξερες ότι το 83% όλων των websites του διαδικτύου αυτή τη στιγμή διαθέτουν κάποιο εργαλείο παρακολούθησης της επισκεψιμότητάς τους και το 54% αυτών χρησιμοποιούν γι’ αυτή την ανάγκη, ως εργαλείο, τα Google Analytics1; Πώς μπορείς να παρακολουθήσεις, λοιπόν, όλα αυτά τα δεδομένα και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, αν δε γνωρίζεις πώς να τα διαβάζεις;
Σε προηγούμενο blog post μας, είχαμε αναφερθεί στις Βασικές Αναφορές που υπάρχουν στα Google Analytics και, πιο συγκεκριμένα, σε ποια μέρη χωρίζονται και ποιες βασικές πληροφορίες μπορείς να βρεις στο καθένα από αυτά. Αν δεν το έχεις διαβάσει, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από εκεί.
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε λεπτομερώς το section που ονομάζεται Real Time (ή στην ελληνική έκδοση «Σε πραγματικό χρόνο»). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Google Analytics: Real Time section
Overview (ή Επισκόπηση)
Στην πρώτη οθόνη παρατηρούμε με μεγάλα γράμματα τον αριθμό των χρηστών που είναι αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα μας και από κάτω μια μπάρα με χρώματα, που δηλώνουν τι ποσοστό εξ αυτών είναι συνδεδεμένο από κινητή ή σταθερή συσκευή (ξεχωριστά tablet, desktop & mobile). Στα δεξιά, υπάρχει ένα γράφημα που αφορά στον αριθμό των σελίδων που επισκέφθηκαν οι χρήστες ανά λεπτό/δευτερόλεπτο.
Ακριβώς από κάτω υπάρχουν κάποια μικρά πινακάκια, που δείχνουν με λεπτομέρεια στοιχεία γι’ αυτούς τους ενεργούς χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, ο πίνακας “Top Referrals” (κυριότεροι σύνδεσμοι παραπομπής) αναφέρει μέσα από ποια websites έρχονται οι επισκέπτες σου. Εδώ, θα πρέπει λογικά να δεις τα κυριότερα websites με τα οποία συνεργάζεσαι ή διαφημίζεσαι.
Παρακάτω, υπάρχει ο πίνακας “Top Social Traffic” (ή κορυφαία επισκεψιμότητα κοινωνικού περιεχομένου), που δείχνει μέσα από ποια social media έρχονται οι ενεργοί χρήστες. Τέλος, ο πίνακας “Top Keywords” (κυριότερες λέξεις-κλειδιά) δείχνει μέσα από ποιες λέξεις-κλειδιά παίρνεις οργανική επισκεψιμότητα (δηλαδή επισκέψεις μέσω των αποτελεσμάτων ενός search query στη Google).
Δίπλα ακριβώς, ο πίνακας “Top Active Pages” (ή δημοφιλέστερες ενεργές σελίδες) μάς δείχνει ποιες σελίδες του website σου είναι ενεργές. Εδώ, το λογικό είναι να δεις συγκέντρωση στις δημοφιλέστερες σελίδες σου. Επίσης, εδώ θα καταλάβεις -πολύ γρήγορα- αν μια προωθητική ενέργεια που πραγματοποίησες πριν λίγο έχει αποτέλεσμα, καθώς θα δεις αν η συγκεκριμένη σελίδα της προσφοράς είναι μέσα στις top του πίνακα.
Τέλος, υπάρχει ένας χάρτης της Ελλάδας (Top Locations ή Κυριότερες Τοποθεσίες) που δείχνει από ποια μέρη βλέπουν αυτή τη στιγμή τη σελίδα σου. Αυτό θα σου δώσει, πολύ εύκολα, μια εικόνα με τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες.
Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις
Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!
Locations (ή Τοποθεσίες)
Ως δεύτερο report, η Google μάς δίνει μια πιο λεπτομερή εικόνα για τις τοποθεσίες σ’ έναν παγκόσμιο πλέον χάρτη. Στα αριστερά αναφέρονται όλες οι χώρες απ’ όπου έρχεται το traffic της ιστοσελίδας. Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση αλλά, αν η επιχείρησή σου δραστηριοποιείται σε χώρες του εξωτερικού, προφανώς εδώ μπορείς να δεις, σε πραγματικό χρόνο, αν έχεις επισκέψεις από τις συγκεκριμένες χώρες.
Διάβασε Επίσης: 14 Google Analytics Terms που Πρέπει να Γνωρίζεις [Infographic]
Traffic Sources (ή Πηγές Επισκεψιμότητας)
Αρκετά σημαντικό είναι αυτό το 3ο report, για σένα που η επιχείρησή σου έχει ολοκληρωμένη digital παρουσία και διαφημίζεται online ή/και διαθέτει social media accounts. Εδώ, η Google μάς αναλύει τις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι ενεργοί σου επισκέπτες. Έχεις, λοιπόν, τις επιλογές: α) οργανικό: έρχονται απευθείας από google search, β) social: μπαίνουν από τις σελίδες που έχεις στα social media, γ) referral: το εξηγήσαμε νωρίτερα, δ) cpc: δηλώνει πληρωμένη διαφήμιση στα AdWords και τέλος, ε) paid: αφορά σε οποιαδήποτε άλλη πληρωμένη διαφήμιση κάνεις, π.χ. στο Facebook ή στο LinkedIn.
Όσο εξοικειώνεσαι περισσότερο με την ορολογία και με τους τρόπους διαφήμισης, θα σου είναι πιο εύκολο να τα θυμάσαι και πολύ γρήγορα να βλέπεις, σε συγκεκριμένες ώρες, ποια είναι εκείνα τα κανάλια που σου φέρνουν επισκεψιμότητα. Εάν ποστάρεις κάτι στη σελίδα σου στο Facebook για ένα καινούργιο προϊόν που έφερες στο κατάστημά σου, μπορείς να μπεις στα Analytics και να δεις, για τα επόμενα λεπτά, αν το post αυτό σου έφερε χρήστες, πόσους και από ποια συσκευή και τοποθεσία στην Ελλάδα.
Behavior (ή Συμπεριφορά)
Εδώ φτάνουμε σε ένα report που αναλύει σε μεγαλύτερο βάθος τις σελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες, δηλώνοντας τον τίτλο της σελίδας, δηλαδή το όνομα της σελίδας και όχι το relative URL. Αν έχεις ένα site που αποτελείται από αρκετές σελίδες, δεν μπορείς να θυμάσαι και να καταλαβαίνεις, αμέσως, βλέποντας το URL, σε ποια σελίδα αναφέρεται. Μέσα από αυτόν τον πίνακα, το κατανοείς καλύτερα και, κάνοντας click πάνω στο όνομα της σελίδας ή στο URL, μεταφέρεσαι σε άλλη προβολή οθόνης, όπου βλέπεις ένα report με την επισκεψιμότητα της συγκεκριμένης σελίδας σε σχέση με τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν (tablet, desktop & mobile).
Conversions (ή Μετατροπές)
Ίσως είναι το δεύτερο πιο ουσιώδες report μετά από την ανάλυση των πηγών (Traffic Sources), που αναφέρθηκε ως 3ο report, παραπάνω. Εδώ, παρακολουθείς τις μετατροπές των ενεργών χρηστών σου, σύμφωνα με τους στόχους που έχεις σετάρει στα analytics (Goals ή Στόχοι). Εάν έχεις αρκετούς online επισκέπτες εκείνη τη στιγμή, είναι σημαντικό να δεις πόσοι από αυτούς θα κάνουν κάποια από τις ενέργειες που έχεις προδιαγράψει ως στόχο. Για παράδειγμα, σε ένα e-shop θα σε ενδιάφερε να παρακολουθείς ξεχωριστά ως στόχο το basket abandonment και την αγορά. Επομένως, εδώ θα έβλεπες, άμεσα, πόσοι έγιναν αγοραστές και πόσοι εγκατέλειψαν την αγορά, ενώ είχαν βάλει προϊόντα στο καλάθι τους.
Προσοχή: αν δεν έχεις σετάρει τους στόχους σου μέσα από το διαχειριστικό των Analytics, δε θα εμφανίζει τίποτα το συγκεκριμένο report.
Εάν κατάφερες να διαβάσεις το άρθρο μέχρι το τέλος, τότε σίγουρα έχεις κατανοήσει πώς παρακολουθείς -σε πραγματικό χρόνο- τι κάνουν οι επισκέπτες σου και από πού έρχονται. Θυμήσου, αυτό το section είναι για μια σύντομη παρακολούθηση και δεν είναι εκείνο που θα σε κάνει να πάρεις τις αποφάσεις, προκειμένου να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα σου ή τις διαφημιστικές σου ενέργειες.
Στο επόμενο μέρος θα δούμε τη 2η ενότητα των Analytics, που αφορά στο “Audiences” (ή Κοινό), όπου θα εξετάσουμε κύρια χαρακτηριστικά των επισκεπτών σου: ηλικία, φύλο, δημογραφικά στοιχεία, συμπεριφορά (νέοι χρήστες έναντι επανερχομένων, συχνότητα, αφοσίωση), τεχνολογία (πρόγραμμα περιήγησης και συσκευές) κ.ά.
Καλή συνέχεια!
Φτιάξε ένα Σύγχρονο Website
Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης
και μάθε πώς πρέπει να είναι η ιστοσελίδα σου,
για να προσελκύει περισσότερους πελάτες!
- May 30, 2017
- , Digital Marketing, Google Analytics
Πρόσφατα Άρθρα
Και εμείς θα το καλύψουμε
σε επόμενο άρθρο μας
Σχετικά Άρθρα:

Ο Χρυσός Οδηγός: Η Ασπίδα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων σας
Ο Χρυσός Οδηγός αναδείχθηκε νικητής στα φετινά Compliance Awards 2023 , λαμβάνοντας το Χρυσό βραβείο για τη συμμετοχή του στην υπηρεσία GDPR COMPLIANCE

Η σημασία της βελτιστοποίησης του Checkout Funnel και ο αντίκτυπος στις πωλήσεις ενός eshop
Μάθε τα πάντα για το Checkout Funnel και τρόπους βελτιστοποίησης που μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία του eshop σου!

Black Friday 2023: 11+1 Tips για να βελτιώσεις την Digital Παρουσία σου
Διάβασε και μάθε 12 βασικά tips για την επιχείρηση σου την περίοδο Black Friday, για να καταφέρεις να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα

Επαγγελματικός λογαριασμός Viber και νέες δυνατότητες. Γιατί τον χρειάζεται η επιχείρησή σου.
Δες πως μπορείς να επωφεληθείς απο έναν επαγγελματικό λογαριασμό στο Viber και μάθε όλες τις νέες δυνατότητες της εφαρμογής.