Success - Failure

Google Adwords: Τα 5 λάθη που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις άμεσα

Η διαφήμιση μέσω του Google Adwords κρύβει ορισμένες παγίδες που αν θέλεις να μην ξοδεύεις άσκοπα τα χρήματά σου, πρέπει να τις αποφύγεις.

Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις να διαφημίζεις την επιχείρησή σου. Έχεις δυνατότητα να επιλέξεις πού θα στοχεύσεις (λέξεις κλειδιά, κοινά, κτλ), να ελέγξεις το ημερήσιο budget σου, αλλά και να δεις πόσα κλικ έχεις λάβει από τη διαφήμισή σου. Αν έχεις κάποιες βασικές γνώσεις html, μπορείς να σετάρεις και το conversion tracking του Google Adwords, ώστε να δεις πόσες πωλήσεις έχουν έρθει μέσω της προβολής σου στο Google Adwords.

Όμως, ταυτόχρονα με την αμεσότητα και την απλότητα που χαρακτηρίζει το Google Adwords ως πλατφόρμα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι για να έχεις ουσιαστικό, μετρήσιμο και αξιόλογο αποτέλεσμα από τις καμπάνιες που θα κάνεις, θα πρέπει να φροντίζεις να μην κάνεις λάθη, που θα σου κοστίσουν χρήματα και πελάτες.

Ας δούμε μαζί μερικά από αυτά τα παιδικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις στις καμπάνιες που κάνεις στο Google Adwords.

5 λάθη σε Google Adwords καμπάνιες

1. Ο λογαριασμός σου έχει λανθασμένη δομή

Αν έχεις τοποθετήσει σε μία καμπάνια όλες τις διαφημίσεις και τις λέξεις κλειδιά που θέλεις να χρησιμοποιείς, χάνεις την δυνατότητα να αντιστοιχίσεις με αποτελεσματικό τρόπο συγκεκριμένες έννοιες, υπηρεσίες και λέξεις κλειδιά με αντίστοιχες (και σχετικές) διαφημίσεις.

Είναι λάθος, για παράδειγμα, να στοχεύεις ταυτόχρονα σε λέξεις όπως «iphone» και «επισκευές iphone», δείχνοντας την ίδια διαφήμιση και στις δύο περιπτώσεις.

Ο χρήστης που αναζητά για «iphone» λογικά ενδιαφέρεται, είτε να βρει σχετική ειδησεογραφία, είτε να αγοράσει την εν λόγω συσκευή. Θα πρέπει λοιπόν να δει διαφημίσεις σχετικές με την αγορά μίας iphone συσκευής. Αντίστοιχα, αυτός που αναζητά για «επισκευές iphone», ενδιαφέρεται για να επισκευάσει το iphone του. Ως εκ τούτου, θα αναμένει να δει διαφημίσεις σχετικές με επισκευές iphone.

Bonus μειονέκτημα: Αν οι διαφημίσεις σου δεν είναι σχετικές με τις λέξεις κλειδιά που στοχεύεις, τότε μειώνεις το Δείκτη Ποιότητας (Quality Score) του κάθε keyword σου και αναγκάζεσαι να πληρώσεις υψηλότερο κόστος ανά κλικ για κάθε χρήστη που κάνει κλικ στις διαφημίσεις σου.

Δες στο παρακάτω σχήμα ένα παράδειγμα σωστής δομής ενός λογαριασμού, που επιτρέπει τη σωστή αντιστοίχιση λέξεων κλειδιά με σχετικές διαφημίσεις.

δείγμα βέλτιστης δομής καμπάνιας adwords

2. Στοχεύεις σε keywords που δεν σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σου

Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι η επιλογή των σωστών λέξεων κλειδιών, όσον αφορά στην προβολή στην αναζήτηση της Google, είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας.

Σκέψου, για παράδειγμα, η επιχείρησή σου να κάνει επισκευές iphone τηλεφώνων και εσύ να χρησιμοποιείς γενικά keywords, σαν το «iphone». Εκεί, έχεις κάνει το μεγαλύτερο αμάρτημα που υπάρχει στο Google Adwords, δαπανώντας ταυτόχρονα αρκετά χρήματα άσκοπα. Κι αυτό γιατί οι χρήστες που κάνουν κλικ στη διαφήμισή σου, στην πραγματικότητα θέλουν κάτι άλλο από αυτό που πουλάς.

Μπες στο λογαριασμό σου και δες αν όντως όλες οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιείς είναι σχετικές με τις υπηρεσίες σου. Αν κάποιες δεν είναι, αφαίρεσέ τις.

Tips για Digital Marketing στο Email σου
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για να λαμβάνεις κάθε εβδομάδα Tips & Χρήσιμα Άρθρα για το Digital Marketing!

3. Παραλείπεις σχετικές λέξεις κλειδιά στις διαφημίσεις μίας Ομάδας Διαφημίσεων

Μπορείς να το δεις και ως συνέχεια του πρώτου λάθους. Αν στην Ομάδα Διαφημίσεων (Ad Group) «Μοκασίνια» οι διαφημίσεις σου περιέχουν γενικούς όρους, όπως «Ανδρικά Παπούτσια» ή αναφέρουν π.χ το brand name της επιχείρησής σου (π.χ Super Cosy Shoes), χωρίς να αναφέρεται στον τίτλο (ιδανικά) ή στην περιγραφή των διαφημίσεων ο όρος «Μοκασίνια», τότε τα keywords του εν λόγω Ad Group, δεν θα έχουν καλό Δείκτη Ποιότητας.

Μπες σε κάθε Ομάδα Διαφημίσεων του λογαριασμού σου και δες αν όντως όλες οι διαφημίσεις που περιέχονται σε αυτές, είναι σχετικές με τις λέξεις κλειδιά της κάθε Ομάδας. Κάνε όπου χρειάζεται τις απαραίτητες αλλαγές!

4. Χρησιμοποιείς πολλές λέξεις κλειδιά σε μία Ομάδα Διαφημίσεων

Η Google θα σου προτείνει να τοποθετήσεις από πέντε έως είκοσι λέξεις κλειδιά (το πολύ) σε κάθε Ομάδα Διαφημίσεων. Το σημαντικό είναι οι λέξεις κλειδιά που περιέχονται σε αυτές να έχουν συνάφεια και αν μπορείς να τις σπάσεις σε περισσότερα το ενός ad groups.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ένα ad group που περιέχει σαράντα έως πενήντα λέξεις κλειδιά για Παπούτσια, μπορεί να «σπάσει» σε επιμέρους ad groups, με βάση άλλες συναφείς έννοιες.

Ενδεικτικά:
• παπούτσια προσφορές
• παπούτσια εκπτώσεις
• ανδρικά παπούτσια
• γυναικεία παπούτσια
• flat παπούτσια
• casual παπούτσια

5. Οδηγείς σε άσχετες με τις διαφημίσεις σου σελίδες

Έχεις φροντίσει να τηρήσεις όσα είπαμε πιο πάνω. Συγχαρητήρια, δείχνεις τις κατάλληλες διαφημίσεις ανάλογα με την έννοια που αναζητεί ένας υποψήφιος πελάτης σου.

Όμως, είσαι σίγουρος ότι στέλνεις το χρήστη στην κατάλληλη σελίδα;

Για παράδειγμα, αν ψάχνει για «μοκασίνια» τότε η σελίδα προορισμού της διαφήμισης θα πρέπει να περιέχει μοκασίνια και όχι παπούτσια γενικά ή άλλα άσχετα προϊόντα, π.χ. τσάντες.

Έλεγξε όλες τις σελίδες προορισμού των διαφημίσεων που έχεις δημιουργήσει σε όλες τις ομάδες διαφημίσεων και φρόντισε να είναι όσο το δυνατόν πιο σχετικές με τις λέξεις κλειδιά που αυτές περιέχουν. Αν το site σου δεν έχει τόσο συγκεκριμένες σελίδες, θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να τις δημιουργήσεις.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο συχνά και σημαντικά λάθη που κάνει ένας διαφημιζόμενος στην καμπάνια του. Προφανώς υπάρχουν δεκάδες άλλες ενέργειες που πρέπει να κάνεις για να ενισχύσεις την απόδοση της καμπάνιας σου. Θα τις δούμε μαζί στα επόμενα blog post μας.

Για όποια απορία έχεις, ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Διαφήμισης μπορεί να σε καθοδηγήσει σχετικά με τη βέλτιστη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις.

Προσέλκυσε πελάτες μέσω Google Adwords - Ζήτα τώρα μια συνάντηση

O Παναγιώτης είναι υπεύθυνος για το Pre Sales των PPC Προϊόντων του Χρυσού Οδηγού. Βάσει του ρόλου του είναι υπεύθυνος για να βοηθήσει τους Σύμβουλους Διαφήμισης του Χρυσού Οδηγού να προτείνουν την κατάλληλη στρατηγική προβολής για τους δυνητικούς μας πελάτες. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τα 2 παιδιά του, το μπάσκετ και τις αγαπημένες του τηλεοπτικές σειρές.

Μάθε πως να αναπτύξεις αποτελεσματικά την επιχείρησή σου!Θέλω να Μάθω για:

 


Μάθετε περισσότερα για τη πολιτική απορρήτου εδώ

 ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ

της επιχείρησής σου 

3,8 Εκατομμύρια Επισκέπτες

κάθε μήνα αναζητούν επιχειρήσεις σαν τη δική σου!