Google Shopping ads: Πώς θα τα χρησιμοποιήσεις για την προώθηση του eshop σου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Πινακας Περιεχομενων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσεις τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού σου καταστήματος την περίοδο που διανύουμε, και μεταξύ άλλων, η προβολή στα δημοφιλέστερα διαφημιστικά κανάλια του ψηφιακού κόσμου. Τα Google Shopping Ads, αποτελούν το απόλυτο εργαλείο προώθησης και πώλησης προϊόντων eshop και προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η Google (και οι υπηρεσίες προβολής που προσφέρει για τις επιχειρήσεις) θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα διαφημιστικά κανάλια στο διαδίκτυο. Επιχειρήσεις και ιδιώτες σχεδιάζουν ολοκληρωμένες ενέργειες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.

Ανάμεσα στο Google Search, το οποίο επιτρέπει στην επιχείρησή σου να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζητήσεων της μηχανής αναζήτησης της Google, στο Google Display, όπου έχεις τη δυνατότητα να προβάλλεις την επιχείρησή σου με οπτικά υλικά όπως εικόνες/φωτογραφίες, banners αλλά και μικρής διαρκείας videos σε websites και εφαρμογές, και στο YouTube, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα video στον κόσμο, προστέθηκε άλλο ένα σημαντικό εργαλείο προς αξιοποίηση στην Ελλάδα, τα Google Shopping Ads.

Παρά το γεγονός ότι στην Αμερική, αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, τα Shopping Ads προσφέρονται εδώ και χρόνια ως διαφημιστικό κανάλι για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, στη χώρα μας έγινε διαθέσιμο για πλήρη χρήση περίπου το Σεπτέμβριο του 2019.

Πλέον, τα Shopping Ads αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους διαφημίζοντας τα προϊόντα στην Google.

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

3 Λόγοι που τα Google Shopping Ads αποτελούν ευκαιρία για την επιχείρησή σου!

 1. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να επενδύσουν στα Shopping Ads. Τα Shopping Ads αποτελούν το 53% του προϋπολογισμού των επιχειρήσεων που διαθέτουν γενικά για διαφήμιση στην Google. (Πηγή)
 2. Τα Shopping Ads είναι η πρώτη επιλογή των χρηστών. Τα κλικ από τα Shopping Ads ξεπέρασαν σε ποσοστό τα παραδοσιακά Search Ads, κερδίζοντας μερίδιο 60% των συνολικών κλικ έναντι 40% των απλών διαφημίσεων. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. (Πηγή)
 3. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για προώθηση τοπικής επιχείρησης. Τα Shopping Ads διαθέτουν τη δυνατότητα προβολής προϊόντων, τα οποία βρίσκονται σε μια τοπική επιχείρηση (Local Ads). Από το 2017 μέχρι το 2019, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου στην Αμερική που αξιοποίησαν τα Shopping Ads για την προώθηση τους σε τοπικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 220%. (Πηγή)

Τι είναι όμως τα Google Shopping Ads, και γιατί θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά για επιχειρήσεις λιανεμπορίου που θέλουν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές;

Αν είσαι ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με δραστηριότητα στο λιανεμπόριο και θες να αυξήσεις τις πωλήσεις των προϊόντων σου, συνέχισε να διαβάζεις!

 

Τι είναι το Google Shopping;

To Google Shopping είναι μια υπηρεσία της Google που επιτρέπει στα ηλεκτρονικά καταστήματα να διαφημίσουν τα προϊόντα τους με έναν οπτικά ελκυστικό τρόπο, που ταυτόχρονα παρέχει αξία στους χρήστες που τα αναζητούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας χρήστης ψάχνει ένα προϊόν που πουλάει το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, η Google θα εμφανίσει σχετικές διαφημίσεις του Google Shopping για τα προϊόντα σου, μαζί με αυτές των ανταγωνιστών σου.

Οι διαφημίσεις αυτές ονομάζονται Google Shopping Ads και μπορούν να προβληθούν μόνο μέσω του Google Shopping, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Τα αποτελέσματα των προϊόντων εμφανίζονται μέσω μιας εικόνας μαζί με το όνομα της επιχείρησης που τα εμπορεύεται και την τιμή τους. Αν ο χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμισή σου, τότε κατευθύνεται αυτόματα στη σελίδα προϊόντος.

 

google shopping ads paradigma me gunaikeia magio

 

Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν το 2002, ενώ το 2012 η υπηρεσία Google Shopping προστέθηκε στην πλατφόρμα των Google Ads, ως μέσο διαφήμισης για τις επιχειρήσεις. Εφτά χρόνια μετά η υπηρεσία αυτή έγινε διαθέσιμη και στην Ελλάδα, με τον τρόπο που εμφανίζονται τα προϊόντα στη μηχανή αναζήτησης της Google να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των χρηστών.

 

Που εμφανίζονται τα Shopping Ads στη μηχανή αναζήτησης της Google;

Τα Google Shopping Ads μπορούν να εμφανίζονται στις παρακάτω θέσεις:

 • Στην καρτέλα Αγορές/Shopping στην Αναζήτηση Google (σε επιλεγμένες χώρες – ενεργό στην Ελλάδα).
 • Στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, και πιο συγκεκριμένα: στο δεξί μέρος των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
 • Στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ακριβώς πάνω από το πρώτο αποτέλεσμα (μπορεί να είναι πληρωμένη διαφήμιση ή οργανικό αποτέλεσμα).
 • Σε ιστοσελίδες συνεργατών Αναζήτησης Google, αν η καμπάνια έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει συνεργάτες αναζήτησης.
 • Στο Δίκτυο προβολής Google (Display Network) που περιλαμβάνει το YouTube, το Gmail και το Google Discover.

Η Google επιτρέπει στα Shopping Ads να μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα με τα Search Ads στα αποτελέσματα αναζήτησης, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στην πλήρη γκάμα των προϊόντων που αντιστοιχούν στην αναζήτησή τους, χωρίς περιορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα στα αποτελέσματα εκείνο το προϊόν που είναι σχετικό με την αναζήτηση που πραγματοποίησαν, κάτι που μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να κερδίσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

 

Γιατί είναι αποτελεσματικά τα Google Shopping Ads;

Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που θέλει να είναι ανταγωνιστικό έτσι όπως διαμορφώνεται η online διαφήμιση, οφείλει να δίνει το παρόν εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί του πελάτες.

Αν δεν το έχεις ήδη διαπιστώσει από την πλευρά του καταναλωτή για αναζητήσεις που έχεις κάνει τον τελευταίο καιρό, τα Shopping Ads θεωρούνται ως η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης στην Google. Γιατί; Είναι απλό!

 • Τα Shopping Ads προσθέτουν μια εικαστική πινελιά και προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα αγοραστική εμπειρία, ως εναλλακτική των απλών Search Ads, οι διαφημίσεις δηλαδή της Google που περιέχουν μόνο κείμενο.
 • Τα Shopping Ads σου επιτρέπουν να εμφανιστείς πολλές φορές, με πολλά διαφορετικά προϊόντα στα αποτελέσματα της Google – αλλά και συνδυαστικά με τις απλές διαφημίσεις κειμένου. Περισσότερα αποτελέσματα σημαίνει και μεγαλύτερο μερίδιο εμφάνισης, άρα και καλύτερη διαφημιστική απόδοση!
 • Καθώς τα Shopping Ads εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων της Google, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι χρήστες θα βλέπουν τα προϊόντα σου ακόμα και αν δεν κάνουν κλικ εκείνη τη στιγμή, που σημαίνει ότι κερδίζεις δωρεάν προβολές χωρίς κόστος.
 • Ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας ελκυστικές φωτογραφίες στα προϊόντα σου. Αξιοποίησε στο έπακρο τη διαφοροποίηση αυτή προς όφελός σου!

 

Ποια τα οφέλη των Google Shopping Ads για τις επιχειρήσεις;

Αύξηση πωλήσεων με μικρότερο διαφημιστικό κόστος: Τα Shopping Ads έχουν υψηλότερο ποσοστό μετατροπής σε σχέση με άλλα είδη διαφημίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που κάνουν κλικ στα Shopping Ads έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ολοκληρώσουν μια αγορά.

Στα Shopping Ads o χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το προϊόν (μέσω της εμφανιζόμενης εικόνας), να κατανοήσει αν είναι αυτό που πραγματικά ψάχνει (μέσω του τίτλου προϊόντος), να καταλήξει με βάση τον προϋπολογισμό του αν πραγματικά μπορεί να το αποκτήσει (μέσω της εμφανιζόμενης τιμής προϊόντος) και τέλος, να μάθει μέσω ποιας επιχείρησης μπορεί να το αποκτήσει.

Επομένως, ένας χρήστης που θα καλύψει όλα τα παραπάνω και θα κάνει κλικ στη διαφήμισή σου, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει περισσότερα για το προϊόν και είναι πιθανότερο να προβεί σε μια αγορά.

Τα οφέλη σε αυτή τη διαδικασία είναι πολλά!

 1. Αποφεύγεις περιττές ακυρώσεις και επιστροφές παραγγελιών που επιφορτίζουν με επιπλέον κόστος την επιχείρησή σου.
 2. Μειώνεις την πιθανότητα για δυσαρεστημένους πελάτες. Ο χρήστης έχει πρώτα δει το προϊόν, έχει μάθει για την τιμή του και γνωρίζει την επιχείρησή σου. Τα έκανε όλα αυτά πριν κάνει το κλικ. Αυτό μας οδηγεί στο 3.
 3. Γλιτώνεις κόστος διαφήμισης, καθώς ο χρήστης έχει μεγαλύτερη επίγνωση του τι περιμένει να δει πατώντας τη διαφήμιση, σε αντίθεση με τα απλά Search Ads όπου δεν είναι 100% σίγουρος για το τι θα συναντήσει.

Εύκολη διαχείριση καμπανιών που εστιάζουν στη λιανική πώληση: Οι διαφημίσεις των Shopping Ads δεν ενεργοποιούνται μόνο όταν ο χρήστης αναζητήσει αυτολεξεί ένα προϊόν με το όνομά του, αλλά αξιοποιεί και άλλα δεδομένα όπως η περιγραφή του ή άλλα στοιχεία που το συνοδεύουν (π.χ. Το χρώμα, το μέγεθος, το υλικό κατασκευής). Αυτό συνεπάγεται την απλούστερη δομή καμπανιών και το μικρότερο κόστος συντήρησής τους.

Πολύτιμα reports και δεδομένα ανταγωνισμού: Μπορείς να δεις την απόδοση των προϊόντων σου σε οποιαδήποτε διάσταση επιθυμείς. Για παράδειγμα, μπορεί να δεις πόσα κλικ έλαβε μια συγκεκριμένη μάρκα παπουτσιών με λίγα μόνο κλικ. Χρησιμοποίησε δεδομένα συγκριτικής αξιολόγησης, για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ανταγωνιστικό περιβάλλον σου. Αναγνώρισε ευκαιρίες ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μεριδίου εμφάνισης και το εργαλείο “Προσομοιωτής Προσφοράς”.

 

Πώς δημιουργούνται τα Shopping Ads;

Καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο διαφήμισης που δεν περιλαμβάνει μόνο απλό κείμενο, όπως το Google Search ή μια συλλογή από εικόνες όπως γίνεται στο Google Display, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους συνεργάτες όπως ο Χρυσός Οδηγός, οι οποίοι θα σε καθοδηγήσουν βήμα-βήμα στην αξιοποίηση των Shopping Ads.

Η σειρά των βημάτων είναι η εξής:

Βήμα 1ο
Πριν κάνεις οτιδήποτε, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα Google Merchant Center λογαριασμό – αν δεν έχεις ήδη. Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να δώσεις στην Google τις πληροφορίες που χρειάζεται για τα προϊόντα σου.

Βήμα 2ο
Μετά θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα shopping feed, δηλαδή μιας λίστας με τα προϊόντα που θες να προβάλλεις.

Βήμα 3ο
Έπειτα ακολουθεί η σύνδεση του λογαριασμού σου των Google Ads (αν δεν διαθέτεις έναν, θα πρέπει να δημιουργήσεις) με το Google Merchant Center.

Βήμα 4ο
Δημιουργείς μιας καμπάνια Google Shopping.

Βήμα 5ο
Ρυθμίζεις το κόστος και τη διαφημιστική σου επένδυση.

Βήμα 6ο
Επιλέγεις την στόχευση και προγραμματίζεις την εμφάνιση των διαφημίσεων.

Βήμα 7ο
Δημιουργείς τα γκρουπ διαφημίσεων με βάση τα προϊόντα σου.

 

Συνοψίζοντας!

Το Google Shopping είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στα εργαλεία του Google Ads που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια προώθησης του eshop σου, ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο όπου αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου διαφημιστικού καναλιού.

Είναι σχεδόν σαν ένα εμπορικό κέντρο, όπου τα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν να παρέχουν μια νέας μορφής αγοραστική εμπειρία στους χρήστες που ενεργά αναζητούν ένα προϊόν στη μηχανή αναζήτησης. Η διαφορά όμως πλέον είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα προϊόντα συνοδευόμενα από μια εικόνα, την τιμή τους και φυσικά το όνομα της επιχείρησης.

Αν πάλι σου φαίνεται περίπλοκο το να δημιουργήσεις τα Google shopping Ads, αλλά θέλεις να δεις τις πωλήσεις σου να ανεβαίνουν, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Στο Χρυσό Οδηγό, έχοντας κατασκευάσει / διαφημίσει και συμβουλεύσει περισσότερα από 140 ηλεκτρονικά καταστήματα, γνωρίζουμε ποια είναι τα στοιχεία που θα αναδείξουν, αποτελεσματικά, μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο του eCommerce.

Προσέλκυσε πελάτες μέσω Google Ads

Ένας εξειδικευμένος Σύμβουλος Διαφήμισης
θα αναλύσει τις ανάγκες σου και θα σου προτείνει την κατάλληλη Στρατηγική Προώθησης για την Επιχείρησή σου.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Σχετικά Άρθρα:

Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!