Ετήσια Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου του ELTRUN 2018-2019

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Πινακας Περιεχομενων

Όπως κάθε χρόνο -από το 2008-, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διεξήγαγε την ετήσια έρευνα του για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ελλάδα (σε συνεργασία φέτος με το ΣΕΛΠΕ και με την υποστήριξη του GRECA).

Τα αποτελέσματα για τις online αγορές στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φέτος, ενώ οι βασικές τάσεις που υπάρχουν παγκοσμίως, σχετικά με τη συμπεριφορά των online χρηστών, φαίνεται να ισχύουν και για τα ελληνικά δεδομένα.

Αποτελέσματα Ετήσιας Έρευνας Ηλεκτρονικού Εμπορίου του ELTRUN 2018-2019

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας:

Top Κατηγορίες Online Αγορών

Η κατηγορία τουρισμός/ταξίδια βρίσκεται στην πρώτη θέση των απαντήσεων της ερώτησης «Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων/υπηρεσιών πραγματοποιήσατε τουλάχιστον μία αγορά μέσω Internet».

Ειδικότερα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία αγορά μέσω Internet για «διαμονή σε καταλύματα», ενώ αντίστοιχα το 46% απάντησε «ταξιδιωτικές υπηρεσίες».

Οι υπόλοιπες 8 top κατηγορίες στην αντίστοιχη ερώτηση είναι: έτοιμο φαγητό, ένδυση/υπόδηση, εξοπλισμός Η/Υ, ηλεκτρονικές συσκευές, εισιτήρια για εκδηλώσεις, βιβλία, οικιακά είδη, είδη φαρμακείου.

Top Κατηγορίες Online Αγορών

Ελληνικά vs Ξένα Ηλεκτρονικά Καταστήματα

Πλέον τα ημεδαπά ηλεκτρονικά καταστήματα προτιμώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου.

Πάνω από το 80% των online αγορών γίνεται από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, μία μεγάλη αλλαγή αν αναλογιστούμε ότι 2 χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60% και πέρυσι άγγιξε το 70% (με το 43% να συνεχίζει να αγοράζει από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού κυρίως λόγω φθηνών τιμών και διαθεσιμότητας προϊόντων).

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις

Χρήσιμα Τips & Νέα για το Digital Marketing
κάθε εβδομάδα!

Ανάπτυξη της Ελληνικής Online Αγοράς

Η Ελληνική online αγορά βρίσκεται σε άνθηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα παρακάτω δεδομένα:

  • Ο Μέσος Αριθμός των online αγορών αυξήθηκε κατά 20% (14,86 το εννιάμηνο του 2018 ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 12,26)
  • Κατά το ίδιο ποσοστό, 20% αυξήθηκε και η συνολική μέση αξία των online αγορών (εννιάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017)
  • Από 31% αυξήθηκε σε 35% το ποσοστό των αγοραστών που πραγματοποιούν τις μισές αγορές τους οnline

Επίσης, το 41% των online αγοραστών ξεκίνησε τις online αγορές του πριν το 2010 και το 25% την τελευταία τριετία.

Ιστορικότα Online Αγορών

Multichannel Αγοραστική Συμπεριφορά

Ενδιαφέρον επίσης έχουν τα στοιχεία που δείχνουν το πως αλληλεπιδρά η παρουσία ενός φυσικού καταστήματος στις online αγορές, και αντιστρόφως.

Πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των online αγοραστών στην Ελλάδα πραγματοποιεί μία αγορά από φυσικό κατάστημα ενώ έχει ήδη ψάξει, ή ενημερωθεί, για το συγκεκριμένο προϊόν online. Αντίστοιχα το 1/4 των online αγορών πραγματοποιήθηκε αφού προηγήθηκε επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα.

Πολυκαναλική Συμπεριφορά Online ΑγοραστώνTop Λόγοι Online Αγορών

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες προχωρούν σε online αγορές είναι οι τιμές/προσφορές (καθώς θέλουν να βρίσκουν καλύτερες τιμές και νέες προσφορές), η μεγάλη γκάμα προϊόντων (ψάχνουν για προϊόντα που δεν βρίσκουν σε φυσικά καταστήματα γενικότερα ή και ειδικότερα σε ελληνικά καταστήματα), η διαδικασία/χρόνοι (λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου και δυσκολίας προγραμματισμού αγορών).

Top Λόγοι Online Αγορών

Τρόποι Εξόφλησης Online Αγορών

Οι Έλληνες online αγοραστές προτιμούν σταθερά τα τελευταία 2 χρόνια να πληρώνουν με χρεωστική κάρτα και ακολουθούν η αντικαταβολή, η πιστωτική κάρτα και το PayPal.

Τρόποι Εξόφλησης Online Αγορών

Συσκευές που Χρησιμοποιούνται για τις Online Αγορές

Αν και η κυριότερη συσκευή πρόσβασης των online αγοραστών στο Internet είναι το κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτού αναζητούνται κυρίως προσφορές, τις περισσότερες φορές οι αγορές δεν πραγματοποιούνται από τη συγκεκριμένη συσκευή, αλλά από desktop υπολογιστή. Αναλυτικότερα, το 80% των online αγοραστών χρησιμοποιούν Η/Υ για την πραγματοποίηση των online αγορών, το 15% το κινητό τηλέφωνο και 5% το tablet.

Ποια Συγκευή Χρησιμοποιείται για Online Αγορές

Top Προβλήματα Online

Τα σημαντικότερα προβλήματα που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οι online αγοραστές αφορούν στην παράδοση των προϊόντων (υψηλές χρεώσεις παράδοσης, ωράριο παραλαβής προϊόντων, παραλαβή ελαττωματικών προϊόντων), στην υποστήριξη (δυσκολία πληροφόρησης μετά την αγορά αλλά και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας), δυσκολία στην πλοήγηση και στον τρόπο πληρωμής.

Top Προβλήματα Online Αγορών

Πηγή Δεδομένων

Πρόβαλε την επιχείρησή σου στο xo.gr

Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης
και μάθε πώς μπορείς να προβληθείς στο xo.gr,
για να προσελκύεις περισσότερους πελάτες!

Μίλησε με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαφήμισης και μάθε πώς μπορείς να προβληθείς στο xo.gr, για να προσελκύεις περισσότερους πελάτες!


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Σχετικά Άρθρα:

Scroll to Top

Δοκίμασε τη Δύναμη του xo.gr
Καταχώρισε Δωρεάν την Επιχείρησή σου!

6,5 Εκατομμύρια Επισκέψεις
Κάθε Μήνα Αναζητούν Επιχειρήσεις σαν τη Δική σου!